בעידן שבו עיצוב הפנים הופך לחלק בלתי נפרד מאיכות החיים, החשיבות של התאמת הבית לצרכים המיוחדים של הדיירים הולכת וגוברת. איילת שטיין, בעלת הסטודיו in design, מביאה גישה ייחודית לעולם העיצוב הפנים, המתמקדת בהנגשת הבית לבעלי מוגבלויות, אנשים עם צרכים מיוחדים והגיל השלישי. עם ניסיון רב בתחום וראייה הוליסטית של צורכי הלקוחות, היא מצליחה לשלב בין אסתטיקה, פונקציונליות ונגישות, ולהפוך את הבית למקום נעים, בטוח ומותאם אישית.
החשיבות של הנגשת הבית: יותר מנוחות, זה ביטחון ואיכות חיים
הבעיה: חוסר מודעות לצרכים מיוחדים בעיצוב הבית
רבים מאיתנו לא מודעים לחשיבות של התאמת הבית לצרכים המיוחדים של הדיירים, במיוחד כאשר מדובר במוגבלויות פיזיות או בהזדקנות טבעית. “אנשים לא לוקחים בחשבון את הבעיות שנובעות מהזדקנות או ממוגבלויות שכבר קיימות עוד הרבה לפני כן,” מסבירה איילת. גם אנשי מקצוע בתחום העיצוב לעיתים אינם מבינים את המשמעות והחשיבות של הנגשה ובטיחות בבית.
הפתרון: עיצוב פנים המותאם לנגישות ובטיחות
איילת מתמחה בתכנון ועיצוב פנים עם דגש על הנגשת הבית לבעלי מוגבלויות ולגיל השלישי. היא מסבירה כי הנגשה אינה רק עניין של התאמת המרחב הפיזי, אלא גם של יצירת בית בטוח ונוח המאפשר עצמאות מרבית לדיירים. “אתה רוצה שלא יקרה לך משהו בבית, אתה לא רוצה ליפול בבית,” היא מציינת. “רוב התאונות קורות בבית.”
דוגמאות מהשטח: התאמת הבית לצרכים מגוונים
מקרה בוחן: משפחה עם צרכים מיוחדים משני הקצוות
אחד הפרויקטים של איילת כולל משפחה עם הרכב מיוחד: האב בגובה שני מטרים, והאם גם היא גבוהה, בעוד שבנם מרותק לכיסא גלגלים. “יש כאן צרכים מיוחדים משני הכיוונים של הגבוהים מאוד ושל מי שנמצא הרחק מתחתם,” מסבירה איילת. האתגר היה להתאים את העיצוב לכל בני המשפחה, תוך התחשבות בגבהים השונים ובצרכים הייחודיים של כל אחד מהם.
התאמה אישית של המטבח וחדרי הרחצה
במקרה הזה, איילת הייתה צריכה לבחון מי עושה שימוש בכל דבר בבית. אם הבן אינו המבשל העיקרי, המטבח יותאם לגובהם של ההורים, אך עדיין יסופקו פתרונות נגישות לבן. “צריך לתת גם את המקום למי שמרותק לכיסא גלגלים, לתת לו משטח שיתאים לו בגובה,” היא מסבירה. בנוסף, היא מתייחסת לחדרי הרחצה: “אם חדר הרחצה קטן מדי, אני לא רוצה שהדלת, אם מישהו נופל בפנים, לא יהיה ניתן להיכנס פנימה.”

תהליך העבודה: התאמה אישית ותכנון מקיף
פגישת היכרות ובחינת הצרכים
התהליך מתחיל בפגישת היכרות, שבה איילת מכירה את הנפשות בבית, את המבנה, הצרכים, הרצונות, הטעמים, האילוצים והתקציב. “יש פה מכלול גדול של גורמים שצריך לקחת בחשבון בתכנון,” היא אומרת. היא שואפת להבין את הרצונות של הלקוחות, אך גם להביא את הידע המקצועי שלה כדי לשלב בין האילוצים לצרכים.
התייחסות לעתיד ולצרכים משתנים
איילת מדגישה את החשיבות של תכנון לטווח ארוך, במיוחד עבור זוגות בגילאי 50 פלוס. “צריך לחשוב על העתיד,” היא אומרת. “שיהיו מספיק רחבים, לאיזה כיוון פותחים את הדלת בכל מקום.” היא מתייחסת גם לחיזוקים בקירות עבור התקנת מאחזי יד בעתיד, ולתכנון מוקדם של נקודות חשמל ותאורה המתאימים לגיל השלישי.
שילוב טכנולוגיות מתקדמות: הבית החכם בשירות הנגישות
טכנולוגיות חכמות לשיפור איכות החיים
הבית החכם אינו רק טרנד טכנולוגי, אלא כלי משמעותי לשיפור הנגישות והבטיחות בבית. “יש היום טכנולוגיות שאפשר לרתום אותן לשימוש, לא רק לעצלנים בינינו,” מציינת איילת בחיוך. היא מדברת על נעילות חכמות של דלת הכניסה, פתיחה חכמה, מפסקים חכמים שאפשר לשלוט עליהם מרחוק, ופתיחת תריסים מהמיטה.
יתרונות לבעלי מוגבלויות
הטכנולוגיות הללו יכולות להקל משמעותית על חייהם של אנשים עם מוגבלויות. “זה טוב לכולם, אבל במיוחד למי שיש לו מוגבלות,” אומרת איילת. “זה יכול ממש להקל על החיים ולעשות אותם בטוחים יותר.”
היצירתיות כמוטיב מרכזי: התאמה אישית וחדשנות בעיצוב
מתן פתרונות יצירתיים ללקוחות
איילת מביאה ללקוחותיה רעיונות יצירתיים וחדשניים, ומתאימה להם מספר חלופות תכנוניות. “אני לא באה ואומרת להם ‘ככה צריך להיות’,” היא אומרת. “אני מראה להם מספר חלופות תכנוניות שעובדות, כמובן, בנתון המבנה והצרכים.” היא מאמינה בתהליך שיתוף עם הלקוחות, ומסייעת להם להבין את היתרונות והחסרונות של כל אפשרות.
שילוב של אמנות ופרקטיות
מלבד עיסוקה כמעצבת פנים, איילת היא גם אמנית סריגה. היצירתיות שלה באה לידי ביטוי הן בעיצוב הפנים והן בעבודות הסריגה המיוחדות שלה. היא מציינת שהיצירתיות היא המוטיב שעובר כחוט השני בכל עיסוקיה.
חשיבות ההתאמה האישית והנגשת הבית
איילת שטיין in design מציעה גישה הוליסטית לעיצוב פנים, המתחשבת בצרכים המיוחדים של הדיירים ובהתאמת הבית לעתיד. באמצעות תכנון מקיף, יצירתיות ושילוב טכנולוגיות מתקדמות, היא מסייעת ללקוחותיה ליצור בית שהוא לא רק יפה, אלא גם נגיש, בטוח ומתאים לצרכים המשתנים.
“אנשים צריכים להבין שלחשוב על הנגישות והצרכים המיוחדים זה לא רק עבור היום, אלא גם עבור העתיד,” מסכמת איילת. “זה יכול לשפר את איכות החיים בצורה משמעותית, ולהבטיח שהבית יהיה מקום בטוח ונעים לכולם.”